0530 708 54 54
0530 708 54 54
12 Mart 2019 Salı 08:00:00 - Güncelleme:12 Mart 2019 Salı 08:00:00

Şifa deposu enginar

Vitamin ve mineral zengini enginar; karaciğeri temizliyor, damar sertleşmesini önlüyor. Beyin hücrelerini yenileyerek alzheimer'dan koruyor.

Bahar aylarıyla birlikte tezgahlardaki yerini alan, sahip olduğu vitamin ve minerallerle tam bir sağlık dostu olan enginarın yapraklarının da yenmesi öneriliyor. Posa yönünden çok zengin olan ve karaciğeri temizleyici özelliği bulunan enginarın faydaları saymakla bitmiyor. Damar sertleşmesini engelleyen, kanı temizleyen, beyin hücrelerini yenileyen enginar, aynı zamanda kolesterol düşmanı olarak da biliniyor. Enginarın protein, karbonhidrat, lif, fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum, magnezyum, çinko, A, B1, B2, B6 ve C vitaminlerini bünyesinde barındırdığını dile getiren beslenme uzmanları, besin değeri son derece yüksek olan bu sebzenin kolesterol içermediğini vurguladı. Uzmanlar, enginarın antioksidan özellikleri nedeniyle karaciğere çok faydalı olduğunu dile getirerek, içeriğinde bulunan “Cynarin” maddesinin karaciğer, safra kesesi, böbrekler ve bağırsak sisteminin düzenli çalışmasına yardım ettiğini söyledi. Yiyeceklerin sindirimini kolaylaştıran enginarın, mide ve bağırsakları dezenfekte edici özelliği sayesinde ishale de iyi geldiğine işaret eden uzmanlar, bu şifalı sebzenin güçlü bir idrar söktürücü olduğundan böbreklerin çalışmasını düzenleyerek vücuttaki zararlı sıvıların dışarı atılmasını kolaylaştırdığını, böbrekteki kumların dökülmesine de yardım ettiğini anlattı. 

KALP SAĞLIĞI İÇİN FAYDALI 

Enginarın bağışıklık sistemini kuvvetlendirmeden, kalp ve kanser hastalıklarından korunmaya kadar birçok konuda faydası olduğunu belirten uzmanlar, “Enginarda bulunan phytonutrientler, antioksidan özellik sağlıyor. Yapılan çalışmalar, enginarın bilinen en güçlü antioksidan kaynaklarından olan yabanmersini, kızılcık, üzüm, kivi, brokoli ve bitter çikolata gibi besinlerle yarışacak kadar iyi bir besin olduğunu gösteriyor. Antioksidanlar, vücudumuzun serbest radikallerle mücadele etmesinde ve özellikle yaşlılıkta ortaya çıkan hastalıklara karşı savaşmada önemli bir yardımcıdır. Dolayısıyla bağışıklık sistemini kuvvetlendirmeden, kalp ve kanser hastalıklarından korunmaya kadar birçok konuda enginar fayda sağlıyor” diyor.  Sindirim sistemimizin sağlığı ve işlevi açısından en yararlı besinlerden biri olarak gösterilen enginar güçlü bir lif kaynağıdır. Mide bağırsak sistemi sorunları ve kalınbağırsak kanserinden korunmak için liften zengin ürünlerle beslenmeye ağırlık vermek gerekiyor. 120 gr enginar yaklaşık 10-11 gr posa içeriyor. Düzenli tüketildiğinde de sindirim sağlığımızı geliştirmeye yardımcı oluyor. Yapraklarının, kardiyovasküler hastalıklar ve hipertansiyon açısından önemli olan kolesterolü düşürücü etkisi var.  

BEYİN DOSTUDUR 

K vitamini yönünden zengin bir besindir. Alzheimer ve demansa neden olan beyin sinirleri hasarına karşı koruyucu olduğu bilinen K vitamininin yaşlı kişilerin beslenmesinde de yer almasını sağlıyor. Dikkat edilmesi gereken husus ise kan sulandırıcı kullananların K vitamini kaynaklarından olabildiğince uzak durmasıdır.

YEŞİL YAPRAKLARI ATILMAMALI

Enginarın sadece göbeğinin değigl, yeşil yapraklarının da haşlanarak tüketilmesinin önemine dikkati çeken beslenme uzmanları, “Haşlama suyu da atılmamalı. İçine biraz pirinç katılarak çorba olarak da tüketilmelidir. Enginar yemeği iyi çiğnenerek yenmeli ve pişirildiği gün tüketilmelidir. İçinde çok çabuk toksin oluşabileceğinden, pişmiş enginar bekletilecekse buzdolabında 24 saatten fazla bekletilmemelidir” diye uyarıyor. 

TÜYLERİ İĞNE GİBİ BATMALI

Satın alırken yeşil yapraklarının ucuna bakarak satın alınmalıdır. Ucu siyah yaprağa sahip olan, yaprakları birbirinden çok ayrı ve üstünde siyah lekeleri olan enginar bayattır. Enginarın ortası sert olmalı ve tüylerinin iğne gibi batması gerekir. Sapında delik olması, içinin kurtlu, esmer lekelerin olması ortasının çürümüş olduğunu gösterir. Ağırlığı fazla olanı tercih edilmelidir. İyi bir enginarın sapının uzunluğu 8-10 santimetreyi geçmemelidir. 

ÇAYI DA YAPILIYOR

Enginarın çiçeklerini oluşturan kabuksu yapraklar, kurutularak tüketilebiliyor. Kurutulmuş enginar yapraklarından hazırlanan çayla  da enginardan faydalanmak mümkün. İyi bir enginar çayı demlemek için bir tatlı kaşığı kadar kurutulmuş enginar yaprağı, bir su bardağı kaynamış suyun içerisine ilave edilir ve 5 dakika daha kaynatılır. Ağzı kapalı şekilde, 10-15 dakika kadar demlendikten sonra içilir. 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX